Çeşitli Hükümler
Olağanüstü hallerde ve savaşta karayolunda trafiğin düzenlenmesi ve denetimi
MADDE l26- Olağanüstü hallerde ve savaşta karayolunun kullanılması, trafiğin düzenlenmesi ve yönetimi esasları Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınarak yönetmelikte gösterilir. Barışta, bu düzenleme ve yönetimi denemek için yapılacak manevra ve tatbikatlarda Genelkurmay Başkanlığı'nın istemi üzerine özel uygulamalar yapılabilir. MADDE 127 - (Mülga : l8.l.l985 - KHK 245/l6 md.)
Terk edilen, hasara uğrayan veya uzun süre park edilen araçlar:
MADDE 128- Yolu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araçların kaldırılıp götürülmesine trafik zabıtası yetkilidir.
Trafik hizmetleri geliştirme fonu:
MADDE 129- Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde:
a) Bilgi İşlem Merkezi'nin geliştirilip yaygınlaştırılması ve kapalı devre televizyon üniteleri kurulup işletilmesi ve çağdaş teknolojinin yerine getirilmesine, Trafik hizmetlerini geliştirmek, etkinlik kazandırmak amacı ile her çeşit araç ve gerecin yaptırılması, satın alınması, kiralanması, bakım ve onarımının sağlanmasına, Trafikle ilgili görevler verilen mahalli idarelerin, bu konulardaki projelerinin finanse edilmesine, Okullar ve kurslar açmak dahil trafik personelinin ve halkın eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesine, (Değişik:17.10.1996-4199/42 md.) Sürücülerin ödüllendirilmesine, Katkıda bulunmak amacı ile "Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu" kurulur.
b) Bu Fonun gelirleri: 1. Her yıl bu fon için bütçeye konulacak ödeneklerden, 2. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 17 nci maddesindeki "Trafik Fonu" için ayrılan % 19 oranındaki payın tamamından, 3. Bu Kanunun 131 inci maddesine göre Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun basılı kağıt ve plakalardan sağladığı net gelirin % 60'ından, 4. Bu Fon hesabının bankalarda tutulmasından elde edilen faizlerden, 5. (Değişik:17.10.1996-4199/42 md.) Bu Kanunun 114 üncü maddesine göre tahsil edilen para cezalarının % 50'sinden, 6. (Ek: 03/11/1988 - 3493 md.) Ad ve/veya soyadı veya tescil edilmiş ticari ünvan ihtiva eden plaka satışlarından elde edilen gelirlerden, 7.( Değişik:17.10.1996-4199/42 md.) Bu Kanunun 91 inci maddesine göre tahsil edilen % 5 mali sorumluluk sigortası payından, 8). (Değişik:17.10.1996-4199/42 md.) 86/10553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince ticari plaka satışlarından elde edilen % 90'lık paydan, 9). (Değişik:17.10.1996-4199/42 md.) Bu Kanunun 35 inci maddesine göre tahsil edilen % 10 muayene ücreti payından, 10. Diğer yardım ve bağışlardan, oluşur. (Değişik: 17.10.1996-4199/42 md.) Fon gelirlerinin tamamı münhasıran trafik hizmetlerinde kullanılır. Bu maddenin 1'inci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde sayılan gelirler ile ilgili işlemler, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 17 nci maddesindeki usullere göre yapılır. (3) numaralı alt bendinde gösterilen pay, her yıl en geç Şubat ayı sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü emrine fon hesabına kaydedilmek üzere Ziraat Bankası'na tediye olunur. Bu Fonun işleyişine ilişkin esaslar İçişleri ve Maliye Bakanlığı'nca müştereken çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
İlgili bakanlık ve kuruluşlarla işbirliğini sağlama:
MADDE 130- Bu Kanunun uygulanmasında trafik hizmetleri açısından İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışması gereken ilgili bakanlık ve kuruluşlarla belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarının esasları, işbirliğini sağlayacak biçimde yönetmelikle düzenlenir.
Kağıtların ve plakaların basım ve dağıtımı ile ilgili gelirden pay ayrılması:
MADDE 131- ( Değişik: 19/04/1989- 3538/2 md.) Trafik şube veya bürolarında ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılma izni verilmiş motorlu taşıt sürücüleri kurslarında, iş sahipleri ve kursiyerlerce verilmesi ve kullanılması lüzumlu basılı kağıtlarla, plakaların cins ve nevileri İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı'nca tespit edilir. Basılı kağıtlar ile plakalar, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nca bastırılır ve maliyetleri nazari itibaren alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nca birlikte tespit edilecek bedel mukabilinde, il merkezlerinde veya kuruluşu bulunan ilçelerde, adı geçen federasyonca İçişleri Bakanlığı'nın tespit edeceği esaslara göre verilir. Basılı kağıtlar ve plakaların satışının federasyona sağladığı net gelirin % 60'ı, her yıl şubat ayı sonuna kadar Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu'na tevdi olunur. Gelirin kalanı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na aittir. Basılı kağıtlardan, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamına giren sürücü belgeleri Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bastırılır. Sürücü belgelerinin değerli kağıt bedeli Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Maliye Bakanlığı'na ödenir. Sürücü Belgelerinin bedeli dışında kalan hizmet ve malzemenin karşılığı olan ücretler, İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nca birlikte tespit edilir. Sürücü belgelerinin verilmesi ve yenilenmesi hizmetlerinden elde edilen gelirin tamamı Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı'na aittir. Buna dair usul ve esaslar ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı'nca belirlenir.
Bilgi İşlem Merkezinin Faaliyeti:
MADDE 132- Araçların , sürücülerin ve trafik suçu işleyenlerin sicilleri bunlara ait hukuki ve teknik değişiklikler ile diğer gerekli ve istatistik bilgilerine ait kayıtlar ve hizmetler Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Bilgi İşlem Merkezi tarafından tutulur ve yürütülür.
Araçların trafiğe çıkarılmalarında kısıtlama ve yasaklamalar:
MADDE 133- Trafiğin ve karayolu yapısının büyük ölçüde etkilendiği karayollarında ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere, uluslararası transit ve yurt içi taşımalar belirli gün ve saatlerde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir. Kısıtlama ve yasaklamalar Bayındırlık, Gümrük ve Tekel ve Ulaştırma Bakanlıklarının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı'nca tespit ve ilan edildikten sonra uygulanır.
Okul geçidi görevlisi:
MADDE 134- Okul geçitlerinde, trafik zabıtasınca verilmiş belgesi bulunan ve özel kıyafet veya işaret taşıyan kişiler, görev sırasında trafik yönetimi açısından görevli kişilerin yetkilerine sahiptir. Okul geçitlerinde görevli olarak çalışabileceklerde aranacak nitelikler, bunların hangi şartlarda, zaman ve sürelerle görev yapacakları, kıyafetleri veya taşıyacakları işaretler ile diğer hususlar yönetmelikte belirtilir. Okul geçidi görevlisinin talimatına uymayanlar hakkında, duyuru üzerine trafik zabıtasınca eylemine uyan madde hükmüne göre işlem yapılır.
Yönetmelikler:
MADDE 135- Bu Kanunla ilgili Karayolları Trafik Yönetmeliği, ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlıklarınca müştereken, bu Kanunda çıkarılması öngörülen diğer yönetmelikler ilgili bakanlıklarca kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde çıkarılır ve Resmi Gazetede yayımlanır.
Otoalsat TV