Ev hayvanları için otomobil güvenliği
Seyahate gidince bazen evinizdeki hayvanlarda aynı otomobil içinde sizinle seyahat ediyoruz. Bavullarınızı hazırlıyorsunuz, soğutucular, haritalar derken ev köpeğiniz aracın arkasına kendiliğinden atlıyor. Çocuklarda, eğer varsa sırayla onu yol boyunca kucaklarına alıyorlar. Herkes emniyet kemerlerini bağlamış, köpek de kuyruğunu sallıyor. Herkes yolculuğa hazır, değil mi ?
Hayır. Araçlarda seyahat eden tüm yolcular emniyet kemerlerini bağlamalılar, köpekler dahil.
Kaza sonunda araçlardan çekilerek çıkarılan kişilerin dörtte üçü canlarını kaybetmiş oluyor. Emniyet kemerleri, ölümcül veya ciddi yaralanmaları önleyen en önemli yollardan biri. Bağlanmamış hayvanların canları sadece tehlikede değil, onlar üstelik tehlike de yaratıyorlar.
Saatte 50 km hızda, 7 kg ağırlığındaki bir çocuk 136 kg'dan daha fazla kuvvet etkisi yaratabiliyor. Bu da su demek, 27 kg ağırlığındaki bir köpek, aynı süratteki bir çarpışmada, ön cama, arka koltuğa veya herhangi bir yolcuya 545 kg 'lık bir kuvvetle çarpabilecek. Hatta, tesadüfen kazada yara almayan ve bağlanmamış, korkmuş bir köpek, kaza etkisiyle, kurtarma ekiplerine dahi saldırabilir.
Sürücüyle direkt olarak temas kurmasa bile araç içinde hareket halindeki bir köpek veya kedi sürücünün dikkatini ciddi bir şekilde dağıtabilir. Ünlü yazar Stephen King'e çarpan sürücü dikkatini köpeğinin dağıttığını söylemişti.
Uzmanların tavsiyelerine göre, seyahat sırasında bu tip hayvanlar için en emin yer emniyet kemerine bağlanmış şekilde arka koltuk, yada bagaj bölümü. Hayvanlar çok küçükse, o zaman da özel hayvan taşıyıcıları.
Hayvan taşıyıcıları kediler için çok önemli. Çoğu zaman, seyahati alışık uysal bir kedinin sahibi kedisini arka koltuğa yerleştirir ve yola koyulur. Fakat kedilerin çok sevdiği şeyler ortalıkta dolaşma, omuza çıkmak ve hatta ayak diplerinde büzülüp yatma, işte bu bir facia.Önünüzde bir TIR peydah olduysa, fren yerine kedinizin üstüne basmayı istemezsiniz.
Uzmanlar, insanlar için geliştirilmiş normal emniyet kemerlerinin hayvanlarda kullanılmasını tavsiye etmiyorlar. Çünkü bu tür kemerler hayvanlarda ciddi yaralanmalara yol açabiliyor. Özellikle hayvanlar için geliştirilmiş özel emniyet kemerleri mevcut.
Gün geçtikçe bu tür özel emniyet kemerlerinin önemi daha fazla anlaşılıyor. Emniyet kemeri takılmış köpek seyahat sırasında daha sakin oluyor, özellikle keskin kavşaklarda ve manevralarda.
Herkesin kemerleri bağlandı veya özel taşıyıcısında mı ? Öyleyse, haydi yola koyulun.
Otoalsat TV