Kategoriler
Fuar-Yarış
Bu yıl Türkiye’nin en büyük otomobil üreticisi Oyak Renault ana sponsorluğunda, 27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde, FIVA B grubu etkinliği olan Klasik Otomobil Kulübü’nün geleneksel 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi sona erdi.
Klasik otomobil tutkunlarını bir araya getiren Tarihi Batı Anadolu Rallisi’nde yarış ve turing kategorilerinde katılım gösteren 50 otomobil ile sürücüleri, Bursa ve çevresinde 320 km’lik bir parkuru tamamlayarak nostalji dolu bir hafta sonu geçirdi.
Yıllara meydan okuyan olağanüstü otomobilleriyle klasik severler Cowne Plaza Bursa'da finish yaptı. Yarış sonrasında düzenlenen gala gecesinde gerçekleşen ödül töreninde, rallide dereceye giren yarışçılara kupaları takdim edildi.
Bursa’da Gezici Klasik Otomobil Müzesi edasıyla klasik rüzgârları estiren Oyak Renault 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi, ralliyi izlemek ve birbirinden ilginç hikâyeleri olan klasik otomobilleri yakından görmek isteyen otomobil severlerin katılımına açık olarak gerçekleşti.
Oyak Renault 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi’ne, aralarında otomotiv sektörünün önde gelen isimleri, klasik otomobil sahipleri ve koleksiyonerleri, müze sahipleri, sanatçılar ve iş dünyasından isimlerin bulunduğu Klasik Otomobil Kulübü’nün üyeleri birbirinden özel otomobilleriyle katılım gösterdi.
50 klasik otomobilin katıldığı Oyak Renault 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi'ne, tarihe şahitlik etmiş 1958-1978 yılları arasında üretilmiş farklı Renault klasik otomobiller de yarıştı. Oyak Renault 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi'ne Ondine, Gordini, Dauphine ve 12 TL model Renault klasik otomobillerin yanı sıra birbirinden özel Mercedes Benz, Dodge Charger, BMW, Peugeot, Volkswagen Karmann Ghia, Citroen 2CV, Pontiac Transam, Ford Anglia, Chevrolet Camaro, Corvette C1, Alfa Romeo Giulia, Cadillac, Rolls Royce gibi klasikleşmiş otomobiller de katıldı.
27 Mayıs Cumartesi sabahı, Oyak Renault Bursa fabrikasındaki idari ve teknik kontrolün ardından start alan Tarihi Batı Anadolu Rallisi’nde, Oyak Renault Motorlu Taşıt ve Otomobil Tutkunları Kulübü MOT’OR, 6 araçlık mini bir Turing ekibi ve çok sayıda klasik otomobil yarışa katıldı. Rallide ayrıca Tohum Otizm Vakfı Bursa öğrencileri ve velileri, klasik otomobillerde pilot ve co-pilotlara eşlik etti. Gün boyu süren rallide yarışın ilk günü finish'in ardından otomobil tutkunları günlük 1.300 araç üretim kapasitesi olan Oyak Renault Fabrikası’nı gezerek günü tamamladı. İkinci gününde ise Crowne Plaza Bursa’dan start alan ralli, yine aynı noktada finish gördü ve gala yemeği eşliğinde kazananlara kupa takdimleri yapılarak son buldu. Düzenlenen ödül törenine, yarışmacıların yanı sıra Klasik Otomobil Kulübü yetkilileri ve Oyak Renault yetkilileri katıldı.
Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Aydın Harezi, ödül töreni açılışında yaptığı açıklamada, “Klasik Otomobil Kulübü rallileri, geçtikleri yerlerde festival havasında karşılanıyor ve adeta Gezici Klasik Otomobil Müzesi gelmiş gibi ilgi çekiyor. Hem kendi adımahem de bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen, klasik otomobilleri yaşatmayı misyon edinen tüm arkadaşlarım adına; bu ilginin bizleri son derece mutlu ettiğini ve gururlandırdığını söylemek istiyorum” dedi.
Rallide, Oyak Renault üretim bantlarından çıkıp 2011 yılında şampiyon olmuş bir klasik olan Renault 12 TL ile yarışan Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez ödül töreni sırasında yaptığı açıklamada, “Oyak Renault olarak gelenekten geleceğe bir köprü kuran Tarihi Batı Anadolu Rallisi’ne sponsor olmaktan gurur duyuyoruz. Üretimi 1971’de başlayan ve 2000 yılına dek devam eden Renault 12, performansı ve tasarımıyla bir döneme damgasını vurmuş otomobillerden biri olarak şimdi vazgeçilmez bir klasik. Bu nedenle, nostalji dolu bu yarışta, Oyak Renault üretim bantlarından çıkan eski dost Renault 12 ile yarışmak bizim için ayrı bir mutluluktu” dedi.
Oyak Renault Özel Etabı
Yarışa katılan tüm Renault klasik araçlar arasında düzenlenen Oyak Renault Özel Etabı Birincisi 1978 Model Renault aracıyla Erdal Gömügen ve Serdar Yıldırım’ın oldu. Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez'in takdim ettiği bu ödül, ünlü tasarımcı Mehmet Özkök imzası taşıyor. Ödül heykelciğinde Renault'nun otomobil tarihinden iki önemli klasiği, 1926 NM 40CV ve 1961 Alpine A110 modeller 1/87 ölçeğinde yer alıyor. Her ikisinin de otomobil tarihinde önemli başarıları bulunuyor.
Farklı klasman ve kategorilere ödüller
20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi'nde birbirinden farklı klasman ve kategoride toplamda 38 ödülün dağıtıldığı gecede, E, F, G kategorilerinde yol ölçüm cihazına sahip & sahip olmayan araçlar arasında birinci, ikinci ve üçüncü olan Pilot ve Co-Pilot'lara da ödüller verildi.
Yarışmanın Genel Klasman 1.’si Elif Şakar ve Murat Şakar olurken 2.’lik ödülü Sinan Evman ve Gizem Araman’ın oldu. 15 yaşındaki rallinin en genç yarışmacısı Kaan Şakar ise pilotu Hasan Tunç ile 3.’lük kupasının sahibi oldu. Kaan Şakar böylece katıldığı ilk iki yarışmada da Genel Klasmanda podyum görmüş oldu.
Kadın yarışmacı oranının en yüksek olduğu bilinen motor sporları disiplini klasik otomobil rallisinde, yüzde altmış araçta kadın katılımcı bulunuyor. Bu yarışta bir ilk olarak TOSK (Türk Otomobil Sporlarında Kadın) Özel Etabı da yer aldı. TOSK Özel Etabı Kadın bulunan araçlar arasında düzenleniyor. Etabı kazananlar için özel olarak TOSK tarafından hazırlatılan Günay İnan tasarımı Defne Dalı temalı özel kupalar yarışmaya damgasını vurdu. TOSK Özel Etabı 1.’lik kupası 1966 Model Alfa Romeo aracıyla Bahar Sunman’a, 2.’lik kupası Reyhan Harezi, 3.’lük kupası Elif Şakar’a verildi. Kupaları, TOSK Komisyon Üyesi Sedef Dündar takdim etti.
Klasik Otomobil Kulübü'nün gelenekselleşen sosyal sorumluluk felsefesi çerçevesinde, Oyak Renault 20. Tarihi Batı Anadolu Rallisi, ralli gelirlerinden bir kısmını Tohum Otizm Vakfı'na aktaracak.