Detroit Otomobil Fuarı'nın 100'üncüsü 13 Ocak'ta 700 otomobili tanıtmak üzere kapılarını açıyor. Diğer şovlardan farklı olarak gala gecesi bilet geliri 10 yıldır çocuklara yönelik kurumlara veriliyor.
Detroit Otomobil Fuarı 13 Ocak'ta açılıyor. Bu yıl 100'üncüsü organize ediliyor. 1907'de başlayan fuar bir 'fuar alanında' değildi. Detroit Nehir Kenarı Parkı'nın içindeki Beller'in bira bahçesinin bir köşesine konmuş 33 otomobilden oluşuyordu. 17 marka temsilcisi, 1907 aralık ayında otomobilleri bira bahçesine getirip gelip geçenlere gösterdi. Bu girişimciler, aynı yıl Detroit Auto Dealers Association-Detroit Otomobil Bayileri Derneği DADA'yı kurdu.
DADA, Amerikan toplumunun otomobile karşı özel ilgisi ve ihtiyacını görerek oto şovu genişletti. Fuar, 1910'da, 1920 ve 21'de daha büyük alanlara taşındı. İkinci Dünya Savaşı boyunca ABD ordusu için motor ve nakliye aracı üretmek durumunda kalan endüstri devletin koyduğu yasak uyarınca 1941-1952 yılları arasında yeni otomobil ve kamyon satamadı. Bu dönemde fuar yapılmadı. 19'den itibaren gelişme devam etti. 1957'te ilk defa Volvo, German Isetta, Mercedes-Benz, Jaguar ve Porsche otomobillerini burada sergilediler. Böylece fuar uluslararası bir değer kazanmaya başladı.
7 milyon dolarlık gece
1987'de Detroit şehir merkezindeki Cobo Fuar Merkezi 90 bin metrekareye çıkarılınca, otomobil fuarı buraya alındı ve böylece dünyanın en büyük şovlarından biri meydana çıktı. 1989'dan itibaren de adı The North American International Auto Show-NAIAS/ Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı oldu. Ancak, dünya otomobilciliğinde hâlâ Detroit Oto Show olarak anılıyor. Öteki şovlardan ayrı olarak, burada 12 Ocak'ta 'çocuklara yardım için' bağış toplanır. 10 yıldır, açılış gecesinde, tüm dünyadan katılan gazeteci, yönetici, otomobilci 18 bin civarında insan fuarı geziyor ve 400 dolarlık gala gecesi biletleri ile çocuklara yönelik hayır kurumlarına 7 milyon dolar civarında gelir bırakıyor. Endüstri ve ticaret için ayrılan 9-11 Ocak günleri, 24 ülkeden gelen 36 bin civarında insan bilet alırken, 7-9 Ocak basın günleri için 63 ülkeden 7 bin gazeteci akredite ediliyor. 2004'te tüm dünyadan 13-21 Ocak tarihleri arasında, 800 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda bu yıl daha çok izleyici bekleniyor. Fuar, yerel ekonomiye yarım milyar dolar civarında bir kâr bırakıyor. Ancak asıl 'kârlı' çıkmak isteyenler bir milyar dolar harcayıp 700 civarında otomobili dünya alıcılarının beğenisine sunan 60'a yakın otomobil markası.
Avrupa otomobil endüstrisi doğal olarak ABD gibi tek bir merkezde değil. Avrupa ülkelerindeki belirli bölge ya da şehirler o ülkelerin otomobil merkezlerini oluşturur. Mesela İtalya'da Torino, İngiltere'de Coventry, Almanya'da Stuttgard, Frankfurt, Mannheim, Fransa'da Paris ve ülkenin kuzeyi, İspanya'da Martorell, Türkiye'de de İstanbul ve Bursa sayılabilir. Ancak Detroit, hiç kuşkusuz ABD otomobil endüstrisinin yegâne merkezidir. ABD'de yıllardır yapılmakta olan 13 milli fuarın en önemlisi de Detroit'teki NAIAS'dır.
Dünya otomobil endüstrisinin 'sivil toplum örgütü' olan Uluslararası Otomobil Üreticileri Organizasyonu'nun tanıdığı diğer 2007 fuarları ise şöyle:
2007'nin diğer fuarları
North American International Auto Show, Detroit (ocak), Brüksel Motor Show (ocak), Chicago Auto Show (şubat), AutoRAI, Amsterdam (şubat), Salon International de l'Auto, Cenevre (mart), Barcelona Motor Show (mayıs), British International Motor Show (temmuz), Hanover Motor Show (eylül), Internationale Automobil-Ausstellung, Frankfurt (eylül), Mondial de l'Automobile, Paris (ekim), Tokyo Motor Show (kasım), Greater Los Angeles Auto Show (aralık).
Fuarda gözler onların üzerinde olacak
Çinlilerin SUV'u
Ve Çin! Detroit'te, yakışıklı bir de Çinli SUV var. Changfeng, aslında bir Mitsubishi Pajero üretiyor ama Liebao (Çince Çita demek) göz alacak gibi görünüyor.
Jaguar C-XF
Ford, iki yıl önce GM'in bulunduğu finansman darboğazındaydı. Şirket, 2012 yılına kadar tüm modellerini yenilemiş olacak. Tarihteki en büyük banka kredilerinden birini kullanan Ford, ambleminin kullanma hakkı dahil her şeyini ipotek etmiş durumda. Bu yenilenmenin ürünlerinden biri grup şirketi Jaguar'ın Detroit'te lanse edeceği C-XF. Uzmanlar artık spor sedan otomobiller bu otomobil ile karşılaştırılacaklar diyorlar.
Bu Toyota
Detroit Motor Show'un ana sponsoru Satürn gibi Türkiye'de pek bilinmeyen Lexus Toyota'nın lüks markası. Toyota müthiş bir atak içinde. 2006'da satışlarda birkaç ay Ford'u geçerek ikinciliğe çıkmış olması anlaşılan moralleri epey yükseltmiş. V8 silindirli ve sıralı 8 vitesli Lexus LS 'gelişim güzeldir!' diyor. Toyota'nın, Hibrid'de olabilen FT-HS Concept otomobili ile hakikaten başka dünyaya ait gibi. Bir bomba haber daha, F1'den sonra NASCAR'a da giriyorlar.
Astra'nın Satürn'ü
GM'de Amerikan çizgileri taşıyan ama daha 'Avrupalı' yani daha ucuz ve ekonomik otomobillere yöneliş var. Marka, Opel Astra'yı 2007 ortasından itibaren ABD'de Satürn Astra diye satacak. Böylelikle Astra, aynı isim ile her ülke ve kıtada satılan yegâne otomobil markası olacak. Kıta Avrupası, Japonya, İrlanda, Ortadoğu, Kuzey ve Güney Afrika ve Hindistan'da Opel Astra, İngiltere'de Vauxhall Astra, Avustralya-Asya'da Holden Astra, Latin Amerika'da Chevrolet Astra, Rusya'da ise hem Opel hem de Chevrolet Astra. Bu, 2014'te uygulamaya konacağı söylenen Opel-Satürn evliliğinin ilk adımı gibi görünüyor. Astra, en küçük GM otomobili olarak Satürn ION'un yerini alacak.
Yorum yapılmamış.