Bu yıl 76.'sı düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'nın basın açılışı yapıldı. Yarın ziyaretçilere açılacak olan fuarda son model arabalar sergilendi. Daimler Chrysler'in CEO'su Dieter Zetsche, 76. Cenevre Uluslararası Motor Show'daki Mercedes standına bisikletle geldi.
Bu yıl 76.'sı düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'nın basın açılışı yapıldı. 2-12 Mart tarihleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak olan Cenevre Motor Show'da 30'u aşkın ülkeden 260 firma, 900 markayı temsil edecek. Bu arada dün standlarında basın toplantısı düzenleyen otomotiv sektörünün önde gelen isimleri de Türkiye ile ilgili yatırım kararlarını açıkladılar. Renault Bursa'da kapasiteyi 200 bine çıkarmayı planlarken, Hyundai ise 100 milyon dolarlık yeni yatırım hedefliyor.
Renault, Bursa'da kapasiteyi 200 bine çıkarıyor
Fuarda Türk gazetecilerle bir araya gelen Renault Euromed Bölge Direktörü Luc-Alexandre, "Bursa'da üretilen 3 araç da tüm dünyadaki fabrikalar arasında en iyi kalitede. En üst seviyede olduğumuz için de her zaman bu seviyede kalmamız gerekiyor" dedi. Menard, Bursa fabrikasının 5 yıldır son derece olumlu bir tablo sergilediğini belirterek, bu fabrikada 2002'de 130 bin araç üretildiğini, üretimin 2005'te 190 bin adete çıktığını Clio'nun gelmesiyle birlikte 2006 üretim hedefinin 230 bin olduğunu söyledi.
Bursa fabrikasındaki üretim kapasitesinin 300 bine çıkarılması için görüşmeler yaptıklarını kaydeden Menard, "Bu yılın ilk çeyreğinde karar verilecek. Ancak, verilen kararın hayata geçirilmesi için en az 18 ay gerekiyor. Bursa fabrikasının her zaman 3 farklı model üretme kapasitesi var. Çok esnek bir fabrika. Clio Symbol'ün başarısından çok memnunuz. Clio Symbol'ün geleceği var" diye konuştu. Menard, Clio Symbol'ün yenilenen fazının önümüzdeki aylarda piyasaya sunulacağını kaydederek, Bursa'nın Clio Symbol'ün Avrupa'daki ana üretim merkezi olduğunu ve Bursa'dan birçok yedek parçanın Meksika'daki fabrikaya gönderildiğini hatırlattı.
Hyundai'den 100 milyon dolarlık yatırım
Türkiye'nin yaklaşık 1.2 milyar Euro'luk Hyundai yatırımını Çekler'e kaptırmasının ardından, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Kore'de Avrupa pazarı için üretilen Matrix modelinin Türkiye'de üretilmesi için 100 milyon dolarlık yatırım yapılacağını bildirdi. Kibar, Cenevre Otomobil Fuarı'nda Hyundai standında yaptığı açıklamada, tevsi ürün yatırımlarına ilişkin çalışmalara başladıklarını ve bunu 2007 Mart ayından önce devreye alacaklarını bildirdi.
Avrupa pazarına giren Matrix'in Kore'de üretildiğini hatırlatan Kibar, "Avrupa'ya ihracat ve satış hakkı da dahil, Avrupa pazarı için Kore'de üretilen Matrix'in Türkiye'de üretilmesi için 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bunun çalışmalarına başladı. Bu çalışmayla toplam üretim kapasitemiz 125 bine ulaşmış olacak. Üretimin yüzde 50'den fazlası ihracata yönelik olacak" şeklinde konuştu. Kibar, bu yatırımla Matrix'in yanı sıra başka ürünler geliştirip geliştiremeyecekleri üzerinde çalışacaklarını, Matrix ile gerçekleştirecekleri kapasite artırımıyla bin kişilik istihdam sağlanacağını bildirdi.
Kibar, Matrix'in Türkiye'de üretilmesinin yanı sıra üzerinde çalıştıkları 2 proje daha bulunduğunu belirterek, "Özellikle iç pazara yönelik ağır ticari araçların üretimi için yeni bir fabrika kurabiliriz" dedi. Ayrıca küçük ve hafif ticari araç sınıfındaki yeni bir ürünle ilgili çalışma içinde olduklarını açıklayan Kibar, "Bunlar daha netleşmedi, çünkü pazardan çok emin değiliz. Şu anda ÖTV oranı dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde AB'ye paralel hareket edilirse bu kalkacaktır. Bunları düşünüyoruz" diye konuştu.
Hyundai'nin büyük yatırımını Çek Cumhuriyeti'ne kaydırmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Kibar, bu yatırımın Avrupa projesinin birinci etabının 300 bin adet, ikinci etabının ise 500 bin adet olduğunu belirterek, "İleride 200 bin adetlik ilave kapasiteyi belki Türkiye'ye almak söz konusu olabilir. Ancak bunu söylemek şu anda erken" dedi.
Volkswagen, Türkiye'de üretime gelebilir
Fuar öncesinde Crawn Plaza'da yapılan gecede Türk gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Volkswagen AG Yön. Kur. Başkanı Dr. Bernd Pischetsrieder, "Doğuş Otomotiv üst yönetimi Türkiye'de üretim için bize teklif getirdi.
Görüşmeler yapıyoruz" dedi. Bu arada Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine yeni gelen Aclan Acar da fuarda yaptığı açıklamada en geç beş yıl içinde Wolkswagen'in Türkiye'de üretim yapacağını ifade etti. Türkiye'deki otomotiv pazarının 3 yıldır istikrarlı gittiğini söyleyen Acar, toplam pazarın bu yıl 700 binler civarında kapanacağını söyledi. Genel pazar payını artırmayı hedeflediklerini de kaydeden Acar, 2006'da tüketici için yeni finansman alanları yaratacaklarını söyledi.
Tofaş CEO'su Aifredo Altavilla: Yan sanayi giderse Türkiye'nin işi zor
Tofaş CEO'su Aifredo Altavilla, Cenevre'de Türk gazetecilere yaptığı değerlendirmede enerji ve işçilik maliyetlerinin Türkiye'de başta tekstil ve otomotiv gibi tüm sektörlerdeki üreticileri zorladığını belirti.
Avrupa'da gelişmekte olan Polonya, gibi ülkelerin cazip yatırım ortamları yaratığını kaydeden Altavilla şöyle devam etti: "Türkiye'de enerji ve işçi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor, yatırım ortamı zorlaşıyor. Örneğin Hyundai yatırımı başka bir Avrupa ülkesine kaçtı. Enerji maliyetlerinin en kısa sürede rekabetçi hale gelmesi gerek. Türkiye, özellikle otomotiv yan sanayiine iyi bir üretici. Eğer yan sanayiciler de diğer ülkelere kaçarlarsa problem başlar. Şimdilik Türkiye'deki üretimimizden memnunuz ama gelecekte ne olur bilmiyoruz."
Yorum yapılmamış.