Castrol’ün sponsorluğunda bu yıl birincisi düzenlenen Castrol İstanbul Rallisi’nde dereceye giren pilotlar ödüllerini, 21 Şubat 2005 Pazartesi günü saat 19.30’da Baltalimanı Ella Restaurant’ta düzenlenen bir törenle aldı.
Castrol Türkiye Madeni Yağlar Direktörü Fikret Şen ile İstanbul Otomobil Sporları Kulübü Başkanı Satvet Çiftçi de yarış tutkunu pilotların ödül töreninde hazır bulundu. Genel klasman sonuçlarına göre şampiyonada birinci olan Cenk Ceyişakar – Ferhat İzzetoğlu ile ikinci Kerem Üstünkaya – Hande İşçimenler ve üçüncü Tansel Üründül – Mert Süzgen ödüllerini aldılar. Pilotlar, yarış boyunca yaşadıkları stresi ödül töreninde Castrol ve İSOK yöneticileri ile birlikte eğlenerek attı.
2004 CASTROL İSTANBUL RALLİSİ
Castrol sponsorluğunda gerçekleştirilen ve organizasyonu İstanbul Otomobil Sporları Kulübü tarafından düzenlenen 2004 Castrol İstanbul Rallisi’nin üç ayağı da Şile’de gerçekleştirildi. İçerenköy Carrefour’dan start alan otomobiller 24 Ekim 2004, 7 Kasım 2004 ve 28 Kasım 2004 tarihlerinde tamamı toprak “özel etaplar”da mücadele dolu anlar yaşadı. Motorsporu ile uğraşan pilotların kendilerini geliştirebilmesi için fırsat tanıyan, Türkiye’nin tek mahalli ralli şampiyonası, Castrol İstanbul Ralli Şampiyonası büyük ilgi gördü.
Birinci yarışa 57, ikinci yarışa 59 ve üçüncü yarışa da 46 otomobilin katıldığı Castrol İstanbul Rallisi’nde ilk ayak kısa ancak zorlu bir parkura sahipti. Her üç yarışta da özel etapların toplam uzunluğu aynıydı, ancak ikinci yarıştan itibaren Ozandere etabının başlangıcı “kırıcı” olması nedeniyle çıkartıldı. Darlık, Ozandere, Kovantepe özel etaplarının ikişer kez geçildiği yarış, 6 etaptan oluşuyordu. Yarışın ikinci ayağında ise pilotlar Darlık özel etabını 2 kez, Ozandere ve Kovantepe özel etaplarını ise 3 kez geçerek toplam 8 etabı tamamlayabilmek için zamana karşı yarıştı. Üçüncü ayak, yağış nedeniyle daha kaygan bir yapıya dönüşen zemin üzerinde ve çok daha zor geçti.
Birinci Ayak
Şampiyona’nın 24 Ekim 2004 Pazar günü gerçekleştirilen birinci ayağını Cenk Ceyişakar ve Ferhat İzzetoğlu birinci, Kerem Üstünkaya ve Hande İşçimenli ikinci, Tansel Üründül ve Mert Süzgen ise üçüncü olarak tamamladı.
20 otomobilin “abandone” olduğu yarışa kadın pilotların ilgisi dikkat çekiciydi. Pilot ve co-pilot pozisyonunda mücadele eden yarış tutkunu kadınlara izleyicilerden de destek geldi.
İkinci Ayak
7 Kasım 2004 Pazar günü koşulan ikinci ayakta gösterdiği yüksek performans ile birincilik yine Cenk Ceyişakar ve Ferhat İzzetoğlu ikilisinin oldu. İlk ayakta yaşadığı mekanik problem nedeniyle gerilere düşen Fatih Kara ve co-pilotu Aras Dinçer bu yarışta sağladıkları zamanlamalar ile yarışı ikinci sırada tamamlamayı başardı. Yarışı üçüncü tamamlayan ekip ise Tansel Üründül - Mert Süzgen ikilisi oldu.
İkinci ayakta ayrıca; “Ford Türkiye” takımının eski otomobili Puma ile yarışan Güven Bostancı son etapta gösterdiği direnç ile dördüncülüğü alırken, Evo 6 ile parkurlara dönen Fikret Şen ve Kerim Kermen ikilisi ilk yarışta aldıkları dereceyi koruyarak beşinci oldu. Yarışta zorlu parkurun yanı sıra erkekleri de geçmekte iddialı 5 kadın ekip de, kıyasıya mücadele verdi. Kadınlar arasında birincilik Merve Hasbay – Ayça Hasbay ikilisinin olurken, Nurgül Işık – Havva Gürel ikinci, Hatice Gülnar – Berna Aksoy ise üçüncü sırada yer aldı.
Üçüncü Ayak
28 Kasım 2004 Pazar günü koşulan üçüncü ayakta, Mitsubishi EVO 8 ile yarışan Kerem Üstünkaya – Hande İşçimenler ikilisi finişe ilk ulaşan ekip oldu. İkinciliği Cenk Ceyişakar – Ferhat İzzetoğlu alırken, üçüncülük ise Fikret Şen ile Kerim Kermen ikilisinin oldu.
Üçüncü ayakta; Türkiye Gençler Şampiyonu Fatih Kara – Aras Dinçer ikilisi Citroen SAXO S1600 ile genel klasman dördüncüsü olurken hem Grup A hem de Sınıf 6’da birinciliği elde ettiler. Ford Focus ile yarışan Mert Soley – Kenan Engin ikilisi Grup A sınıf 7’de birinciliği alırken, bu sınıfta ikinciliği Renault 19 ile yarışan Hakan Alemdar – Emre Kantar elde etti. N3 sınıfında ise Peugeot 306 ile yarışan Cevdet Durmaz – Güray Karaçar ikilisi birinci oldu. Opel Astra GSI ile Bahadır Birgücü – Hatice Gülnar da bu sınıfta ikinci olmaya hak kazandı. Şampiyonanın en kalabalık katılımına sahne olan N2 sınıfında ise, ilk iki yarışta başarılı dereceler elde etmelerine rağmen finiş göremeyerek başarılarını kupa ile süsleyemeyen Hakan Gürel – Levent Özokutucu Fiat Palio marka araçları ile birinci oldu. Zaman kontrol noktasına erken giriş yapan Uğur Soylu – Gürkal Menderes ikilisi ise yarışı N2 sınıfında ikinci olarak tamamladılar. A5 sınıfında Nissan Micra ile yarışan İlhan Mutluay – Can Sipahioğlu birinciliğe ulaştılar. İkincilik ise Ford KA ile yarışan Zafer Kabatepe – Cengiz Kabatepe ekibinin oldu. Yarışa Ford ESCORT Cosworth ile giren Yalçın Arsan – Ahmet Terece ikilisi GRUP H birinciliğini aldılar.
Genel Klasman
Pilotların mücadelesi, Şampiyona’nın genel klasman sonuçlarına Cenk Ceyişakar – Ferhat İzzetoğlu ikilisinin Castrol İstanbul Ralli Şampiyonu olarak yansımasını sağladı. Şampiyona’nın ikincisi Kerem Üstünkaya – Hande İşçimenler, üçüncüsü ise Tansel Üründül – Mert Süzgen.
Gençler ve kadınlar için fırsat yaratıyor
Geçtiğimiz yıllarda katıldıkları yarışlarda aldıkları başarılı sonuçlarla isimlerini duyuran Burak Çukurova, Yağız Avcı, Fatih Kara, Uğur Soylu gibi pilotları motorsporlarına kazandıran şampiyona, bu yıl da motorsporuna gönül veren gençlerin önünü açıyor. Çok sayıda genç pilotun Türkiye Ralli Şampiyonası’na geçişini sağlayan Castrol-İstanbul Ralli Şampiyonası, yarışta yer alacak iddialı ve genç pilotlar ile seyircilere heyecanlı anlar yaşattı.
Castrol İstanbul Rallisi’nde macera seven, ralli tutkunu kadın pilotlar da yarışlar boyunca kıyasıya mücadele verdi. Özellikle “asfalt” ve “su geçişi”nde beklenmedik performans sergileyen kadın pilotlar izleyicilerden büyük destek gördü. Hatice Gülnar-Nehir Yılmaz, Nilay Savu-Berna Aksoy,
Nurgül Işık-Havva Gürel, Nisa Bozkurt-Melis Çeker, Merve Hasbay-Ayça Hasbay ikililerinin yanı sıra, yarışa, Aylin İlkin ile Hande İşçimenli co-pilot, Firdevs Alkan ise pilot olarak yarıştı. Castrol İstanbul Rallisi, yarış meraklısı kadın pilot sayısının her geçen gün arttığına güzel bir örnek oluşturdu.
CASTROL VE MOTORSPORLARI
Castrol, yaklaşık yüz yıldır madeni yağ alanında dünya çapında sürdürdüğü ürün geliştirme, üretim ve pazarlama faaliyetlerine 1928 yılından bu yana Türkiye'de de devam ediyor. Bursa Gemlik’te bulunan madeni yağ tesislerinde, başta otomotiv yağları, sanayi yağları, antifriz, gres ve fren hidroliği olmak üzere Castrol markalı 120 değişik ürün Castrol uzmanlığında ve kalitesinde imal edilerek tüketicilere sunuluyor. Gelişen otomotiv endüstrisinin üstün performanslı araçlarının gereksinimlerine cevap verecek nitelikteki Castrol ürünleri, otomotiv endüstrisinin dev firmalarının onayına sahip.
Motorsporları alanında son yıllarda düzenlenen yerel ve uluslararası organizasyonlar, bu spor dalına ilginin artmasında önemli rol oynadı. Köklü şirket ve kuruluşlar, yeni açılan bu sponsorluk sahasında yer almak isterken, başta genç nüfus olmak üzere motorsporu meraklılarının da sayısı hızla arttı.
Castrol, dünya çapında motorsporlarına verdiği sponsorluk desteğini Türkiye’de de hayata geçirme hedefi ile yola çıkarak, 2004 yılında da bu alanda önemli yatırımlar yaptı. Bazı şampiyonaların sponsorluğunu üstlenirken, bazılarında kendi oluşturduğu takımla yer aldı.
Castrol’ün gerek doğrudan sponsorluğunu üstlendiği, gerekse destek verdiği çok sayıda motorsporu var. "Seat Cup", "Dünya Ralli Şampiyonası" ve "Castrol Türkiye Offshore Şampiyonası", “Castrol İstanbul Rallisi” Castrol ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikler arasında önemli yer tutuyor.
İSTANBUL OTOMOBİL SPORLARI KLUBÜ
Dünya'da otomobil ile ilgili tek yetkili kurum FIA’nın (Federation Internationale de l'Automobile) ülkemizdeki ilk temsilcisi TTOK’dır (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu). Turing'in spor komitesi 1968 yılında kurulmuştur. TTOK teşvikiyle 1986'da sporcuları bir çatı altında toplamak için ise İSOK (İstanbul Otomobil Kulübü) kuruldu. İstanbul Otomobil Kulübü'nün Başkanlığını sırasıyla Nejat Şengür, Berkan Kılıç, Satvet Çiftçi ve Galip Bilgin yaptılar. Hilmi Orbay ise TTOK Spor Komitesi'den, İSOK Yönetim Kurulu'ndaki, kulübün kuruluşundan bu güne kadar değişmeyen tek üyesi oldu. Türkiye Turing Otomobil Kurumu FIA'dan aldığı ülkedeki yüksek sportif yetkisini, 1990 yılında Bakanlar Kurulu tarafından kurulan “Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu”na sportif yetkisini devretti. İSOK, Turing döneminden başlayarak Federasyon çatısı altında faaliyet gösteren önemli bir kilometre taşı olma özelliğinin yanı sıra, Türkiye’de otomobil sporunun yaygın hale gelmesinde önemli köprü görevi üstlenmiştir.
Yorum yapılmamış.