Aracınız yaza hazır mı?
Aracınız yaza hazır mı?
Kışlık donanım ve ilaveleri bulunan araç sahipleri için daha sıcak havaya hazırlanmak bir numaralı görev. Yaz aylarının sıcak, nemli ve ağır dur-kalk trafik koşulları zayıf sistemlerin çöküşüne sebep olabiliyor. Bunlara ilaveten daha uzun ve sıcak yaz günleri kuşları da beraberinde getirir. Tatil dönemindeki güzel günlerinizin hiç yoktan bölünmesi riskine ne gerek var.Üstelik kalabalık çevre yollarındaki bozukluk güvenilir de değil.
Yaza hazırlanmak için yapmanız gereken önemli konulardan bazıları söyle. Bunları eğer kendiniz yapamazsanız yetkili bir servise başvurun.
- Çok güzel bir elle yıkama, aracın boyasını ve camlarını kontrol etmek ve sorunlu yerleri belirlemek için güzel bir başlangıç. Paslanmayı önlemek için bu kontrol çok önemli. Kıştan sonra güzel bir kaporta cilası gayet iyi.
- Jantların üzerindeki tuz, yağ ve kiri temizleyin. Pas varsa bakımını yapın.
- Kullanıcı manuelini okuyun ve tavsiye edilen bakım koşullarını takip edin. Elinizdeki manuel aracınızın bakımı konusunda size en önemli bilgiyi verecek ve en kapsamlı yolu gösterecektir.
- Motor soğutma sistemindeki (radiatör) sıvıyı değiştirin. Bu sıvının
seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu periyodik olarak kontrol edin. Bunu eğer kendiniz yapıyorsanız, motorun çalışmadığından ve soğumuş olduğundan emin olun.
- Zor çalışma, arada durma ve zorlanma gibi bir performans problemi varsa, bunu yaptırın. Daha iyi bir yakıt tüketimi yanında ilerideki daha pahalı tamiratın da önüne geçmiş olursunuz. Mesela basit bir şey aracınızın katalitik konvertörünü bozabilir.
- Eğer kendiniz yapamıyorsanız, bakım için gittiğiniz tamir servisinin, veya araç üreticisinin yetkili servisinin, yeterli olup olmadığından emin olun. Aracınızı emin ellere teslim edin.
- Kayış, hortum ve kablo gibi harici uzantıların sıkılıklarının ve durumlarının profesyonel oto tamircileri tarafından kontrol edilmeleri gerekiyor. Sahip olduğunuz kişisel bakım setleri genelde uygun aletleri içermeyebilir.
- Aracınızın yıllık bakımlarını muntazam yaptırın.
- Çalışmasından memnun olmadığınız klimanızı yetkili servise götürüp tamir ettirin. Eski araçlardaki klimaların bazılarındaki ozon açıklarına yol açan kimyasal maddeler kötü bir tamir veya bakım sonucu havaya karışabilir.
- Yağ ve yağ filitresini kullanım manueline uygun olarak değiştirin. Çoğu zaman ihmal edilen bu konu aslında aracınızın ömrünü uzatan en önemli konulardan birisi.
- Hava, yakıt ve diğer filitreleri manuelde tavsiye edilen şekilde değiştirtin.
- Yedek lastik dahil, tüm lastiklerin durumlarını kontrol edin. Basınçlarını kontrol ederken lastiklerin soğuk olmasına dikkat edin. Aşınmış, yamulmuş vs şekilde gözünüze çarpan anormal durumları yabana atmayın.
- Transmisyonu kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Basit bir servis sizi büyük masraftan koruyabilir.
- Aracın frenlerini de unutmayın.
- Tüm aydınlatma sistemini ve ampülleri gözden geçirtin. Çalışmayan olanları yenileyin.
- Yıpranmış silecek lastiklerini yenileyin. Camları yıkamada kullandığınız sıvı alaşımının eksik olmadığından emin olun. Yaz aylarındaki toz ve uçan böcekler sebebiyle ihtiyacınız artacak.
- Paspaslarınızı sabunla yıkatın. Böylece varsa tuz ve yağlı kısımlar temizlenecektir.
- İç kısımdaki vinil yüzeylerin çatlama ve kurumalarını önlemek için özel bir vinil cilası ile bakımını yapın.
- Tatile çıkarken en son olarak cep telefonunuzun şarjının dolu olup olmadığını kontrol edin. Yolda kaldığınızda telefonunuza çok ihtiyacınız olacak.
Otoalsat TV